Program profilaktyczny „Jedz i żyj zdrowo"
Wstęp
Dbałość o właściwe, zdrowe odżywianie jest ważne dla prawidłowego wzrastania oraz utrzymania dobrego stanu zdrowia. Pozwala uniknąć wielu chorób, które rozwijają się niekiedy przez wiele lat jako skutek spożywania nadmiernej lub zbyt małej ilości określonych składników pokarmowych. Do najczęściej występujących chorób tego typu należą: choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, otyłość, kamica żółciowa, niedokrwistość z niedoboru żelaza, osteoporoza oraz niektóre choroby nowotworowe (żołądka, jelita grubego, piersi).
Odpowiednie, zdrowe żywienie jest często podstawową metodą leczenia wielu chorób, zalecaną również wówczas, gdy konieczne jest już stosowanie leków. W dzisiejszych czasach w Polsce dużym problemem są choroby przewlekłe rozwijające się z powodu przejadania się, czego konsekwencją jest nadwaga i otyłość, oraz towarzyszące im zaburzenia metaboliczne. Nie mniej niebezpieczne dla zdrowia może być niedożywienie, polegające nie tylko na niedoborze spożywanych kalorii, ale też na niepełnowartościowym żywieniu, prowadzącym do niedoborów pokarmowych. W pełnych pośpiechu czasach zapominamy, że sposób w jaki się odżywiamy wpływa na nasze zdrowie.
Adresaci programu
Kobiety w grupie wiekowej 20 -45 lat.
Termin spotkań
Spotkania profilaktyczne odbywają się raz w miesiącu dla Pacjentek zadeklarowanych w centrum medycznym DSCM. Terminy spotkań w ramach punktu doradczego farmaceutycznego dostępne
w Rejestracji.
Organizacja programu
Zapisy osób zainteresowanych udziałem w programie przyjmowane będą osobiście bądź telefonicznie w rejestracji. Edukację z zakresu zdrowych zasad odżywiania będzie prowadziła farmaceutka. Liczba miejsc ograniczona.
Cele programu
- pogłębienie wiedzy o znaczeniu prawidłowo zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka,
- kształtowanie postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią, jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną,
- dostarczenie wiedzy o informacjach zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych i umiejętności korzystania z nich.
Komunikacja
Informacja o programie na stronie internetowej przychodni. Informacja na tablicach ogłoszeń.
Finansowanie
Program zostanie w całości zrealizowany ze środków własnych placówki. Akcja bezpłatna dla Pacjentek.